Døndalen - Danmarks største vandfald

Døndalen er beliggende et par kilometer nord for Gudhjem mellem Helligdomsklipperne/Bornholms Kunsmuseum og Tejn.

Døndalen er ca. 1,2 kilometer lang, ca. 200 meter bred og dækker et areal på 37 ha land. Døndalen består lige som Ekkodalen af næsten lodret klippevæg og dal, og derudover af helt enestående natur og skovarealer.

Danmarks største vandfald
Døndalen er speciel, bl.a. fordi Danmarks største vandfald bruser her, og Døndalen er også opkaldt efter vandfaldet, idet man siger at det "Dønner", når vandet bruser ned af klippesiden.

Vandfaldet har et spænd på ca. 20 meter i alt og opleves bedst i det tidlige forår, hvor smeltevandet fra sneen om vinteren bevirker, at der er større vandtilførsel og ekstra meget kraft på. Om sommeren vil man se en rislende å, der løber ned af klippen i et langt mere roligt tempo.

Vandfaldet finder man midt i dalen, ca. 700 meter inde.

Døndalen - Danmarks største vandfald

Selv om vandfaldet ikke er så brusende i sommersæsonen er Døndalen absolut et besøg værd. Døndalen er ekstremt frodig, og der er registreret over 300 plantearter, lige som der er et væld af fugle i området.

Ved den ca. 20 meter høje klippevæg, finder man øverst oppe udsigtspunktet Amtmandsstenen. Her kan man se ud over havet og helt til Christiansø.

Man kommer lettest til Døndalen via kystvejen Søndre Strandvej, der går hele vejen fra Allinge ned mod Gudhjem. Her er der P-plads, toilet og borde/bænke, hvor man kan nyde den medbragte mad.

Døndalen blev i 1975 fredet og er i dag ejet af Danmarks Naturfond.

Østerlars Kirke - rundkirker på BornholmØsterlars kirke, der i middelalderen var indviet til Skt. Laurentius, er den største af Bornholms fire rundkirker og en af Bornholms mest besøgte seværdigheder. Man mener, at kirken, der er bygget af rå kløvede kampesten, blev opført ca. år 1150. Læs mere her om rundkirker
Almindingen - EkkodalenAlmindingen er en af danmarks største skove og ligger midt på Bornholm. Almindingen betyder "Alle mands eje" og kommer sig af, at Almindingen tidligere blev brugt som fællesareal for alle bønderne i området, hvor kreaturer fik lov at græsse. Læs mere her om Almindingen
Hammershus - BornholmHammershus er Nordeuropas største borgruin og også Bornholms mest besøgte attraktion. Hammershus er beliggende på en klippeknude, og hæver sig derfor storslået 74 meter over havet med stejle klipper ud mod Østersøen. Læs mere her om Hammershus